VALSE FACTUUR

Beste vrienden, opgepast voor oplichting door valse facturen en oplichterij waarbij de oplichters uw bedrijfsgegevens gebruiken om valse digitale contracten te tekenen!

De laatste tijd zal u wellicht gehoord hebben van een nieuwe vorm van oplichterij waarvan particulieren maar ook bedrijven het slachtoffer van geworden zijn. Twee voorbeelden hiervan:

Een beroemde Belgische kok betaalt via overschrijving op de bankrekening van een architectuurbedrijf een bedrag van 9075 €. Nadien ontvangt hij van het architectuurbedrijf een betalingsherinnering waarin wordt gemeld dat hij de factuur nog niet betaald heeft en wordt hij aangemaand te betalen. Op dat moment ontdekt de beroemde chef-kok dat hij het slachtoffer is geworden van oplichting middels een valse factuur.

Een tweede voorbeeld: de oplichters stelen dit keer de gegevens van een bedrijf ( het ondernemingsnummer, het adres en de bedrijfsnaam en bankrekeningnummer) waarna ze met deze gegevens op de website van een telecommunicatiebedrijf een digitaal contract afsluiten. Nadien ontvangt de firma periodieke facturen van het telecommunicatiebedrijf met verzoek deze te betalen. De zaakvoerder van de firma merkt dat zijn naam verkeerd is geschreven op de facturen en wetende dat hij nooit diensten heeft ontvangen van dit bedrijf, betaalt hij de facturen niet (want tijdens deze periode ontvangt hij diensten van een ander telecommunicatiebedrijf). Het telecommunicatiebedrijf contacteert een deurwaarder. De deurwaarder schrijft een brief aan de firma waarin hij meldt de firma te zullen dagvaarden voor de rechtbank. De firma op zijn beurt contacteert een advocaat, die dan de deurwaarder contacteert. En zo komt het bedrog en oplichterij aan het licht.

Welke listen gebruiken fraudeurs van valse facturen?

De fraudeurs/oplichters stelen meestal de originele facturen van de rode brievenbussen van Bpost en leggen in de plaats hiervan de gesjoemelde facturen of ze stelen de originele facturen rechtstreeks van de bedrijven zelf of van Bpost en wijzigen het bankrekeningnummer op de facturen. Een ander list dat de fraudeurs gebruiken; ze melden op de originele factuur dat hun bankrekeningnummer gewijzigd is en delen een nieuw bankrekeningnummer mee. (lees: hun eigen persoonlijk bankrekeningnummer)
Bij digitale facturen blokkeren de fraudeurs de e-mailberichten van de verkoopbedrijven en sjoemelen ze met de originele facturen waarbij ze het bankrekeningnummer wijzigen.

Welke listen gebruiken fraudeurs bij valse digitale contracten?

Bij deze vorm van oplichterij stelen de fraudeurs uw bedrijfsgegevens en ondertekenen zij in naam van het bedrijf digitale contracten.
Nadien ontvangt u van het verkoopbedrijf periodieke facturen voor diensten die u niet ontvangen heeft. Eigenlijk is er hier een tweede slachtoffer, met name het verkoopbedrijf.

Wat te doen om u te beschermen tegen valse facturen?

Vergelijk steeds het bankrekeningnummer op de factuur met het bankrekeningnummer vermeld op de website van de firma. Als u ziet dat het bankrekeningnummer gewijzigd is op de factuur, dan dient u op te passen.
Alvorens te betalen neemt u best contact op met het verkoopbedrijf.
Bewaar goed het bankrekeningnummer of oude originele facturen. Indien u een nieuw factuur ontvangt, is het aan te raden deze te vergelijken met het bankrekeningnummer van het bedrijf of met de originele factuur.
Als u via e-mail facturen ontvangt, controleer steeds of het e-mailadres juist is. Indien u twijfelt, kan u het IP adres van het e-mailbericht controleren via www.whois.com.

U bent het slachtoffer van valse factuur? Wat te doen?

Indien u na betaling van uw factuur, nog steeds rappelbrieven ontvangt van het verkoopbedrijf, dient u eerst en vooral het verkoopbedrijf te contacteren en de bankrekeningnummers met elkaar te vergelijken. Indien de bankrekeningnummers van elkaar verschillen, neemt u onmiddellijk contact op met uw bank. Uw bank heeft de mogelijkheid de overschrijving te stoppen, als het bedrag nog niet werd gestort op de valse bankrekening.
Bovendien dient u de oplichterij te melden aan de politie om zo medewerking te verlenen opdat de oplichters worden opgepakt.

De verschillende listen van oplichterij die we hierboven getracht hebben uit een te zetten, zijn helaas slechts enkele van de vele listen die oplichters gebruiken.

In het dagdagelijks leven is het gebruik van internet een onmisbaar instrument geworden. Door de opkomst van het internet, gebruiken oplichters alle mogelijke manieren om mensen te misleiden. Enkele voorbeelden zijn: fraude internetbankieren, bedrog op Facebook, oplichterssites voor goedkope leningen, valse merkartikelen, fictief appartement te huur, valse enquêtes enz….

Met beleefde groeten,

Nuray DEMIR
Advocaat